Ellen Oppenheim og Niels Ole Frederiksen beretter om familien Oppenheims flugt

14. marts 2013, kl. 00:00

Da Danmark blev besat af Nazityskland i 1940, var man ikke klar over, hvordan det ville gå med de ca. 6000 danske jøder.
I de første tre besættelsesår skete der ingenting. Først efter at den danske regering havde sagt klart nej til tyskernes krav om skærpet straf for sabotager (dødsstraf) den 29. august 1943, blev man igen lidt urolige i Mosaisk Troessamfund Men tilsyneladende gik livet videre.
I slutningen af september 1943 blev socialdemokraten Hans Hedtoft opsøgt af den tyske diplomat Georg Duckwitz, som advarede Hans Hedtoft om, at tyskerne havde planlagt en aktion den 2. oktober 1943, hvor man ville fange de danske jøder.
Hans Hedtoft opsøgte og advarede formanden for Mosaisk Troessamfund C. B. Henriques om den forestående aktion, hvilket afstedkom, at hovedparten af de danske jøder undgik arrestation og slap over Øresund til Sverige.
Ikke alle havde hørt advarslen, og ikke alle troede på rigtigheden af oplysningen. Disse mennesker blev taget til fange og sendt til KZ-Theresienstadt.
Andre blev et par dage senere fanget under flugten. Bl.a. Ellen Oppenheim som med sin familie forsøgte at ro til Sverige.
Familien Oppenheim blev taget til fange og senere sendt til Theresienstadt.
Ellen Oppenheim vil fortælle sin meget personlige beretning om de dramatiske oplevelser i 1943 og ikke mindst om livet i KZ-Theresienstadt.
Højskolelærer Niels Ole Frederiksen vil indlede beretningen med nogle faktuelle oplysninger om de historiske begivenheder op til den 2. oktober 1943.
Tilmelding til arrangementet foregår på vores hjemmeside www.rambam.dk eller pr. e-mail til rambamcph@gmail.com senest den 6. november.
I samarbejde med Dansk Zionist Forbund, WIZO og Den Danske Israel Indsamling.