Lad ham dø - 2-årig i Ravensbrück og Theresienstadt

1. marts 2017, kl. 19:00

Foredrag ved Ib Katznelson, der fortæller om sin families skæbne under nazitiden
 

Den 4. oktober 1943 havde 27 jøder fået mulighed for at komme til Sverige fra et opsamlingssted på Syrefabrikken på Amager. To stikkere havde imidlertid fået opsnappet oplysninger om transporten, og udsigten til at få 50 kr. for hver arbejdsfør jøde, de kunne få arresteret, fik dem til at gå til Gestapo på Dagmarhus.
 
Det blev starten på en dramatisk gestapo-aktion mod Syrefabrikken hvor de forsamlede jøder blev arresteret og én af dem koldblodigt myrdet.
 
Efter forhør på Dagmarhus kom Ib Katznelson og hans mor via Vestre Fængsel til Horserødlejren. Den 13. oktober blev 175 af fangerne i Horserødlejren sendt direkte til Theresienstadt, mens 16 - heriblandt Ib og hans forældre - blev tilbageholdt i Horserødlejren indtil den 23. november.
 
Transporten mod Theresienstadt den nat blev afbrudt nord for Berlin. Mændene blev interneret i Sachsenhausen og kvinderne og børnene i den berygtede kvindelejr Ravensbrück. Mens 14 af gruppen på de 16 kom videre til Theresienstadt i løbet af januar 1944, forblev Ib og hans mor i Ravensbrück helt frem til slutningen af april 1944. Alvorlig sygdom og sult var tæt ved at få fatale konsekvenser, og en konkret episode i Ravensbrück har ført til titlen på den bog, Ib har skrevet, og som for nogle uger siden er udkommet på Syddansk Universitetsforlag.

Bogens titel er "Lad ham dø - 2-årig i Ravensbrück og Theresienstadt"


Efter foredraget er der mulighed for at købe Ib´s bog for 200,- kr. Bogen kan betales vis MobilePay eller kontant.


Kontakt os på sfdjh2016@gmail.com for yderligere information om sted og tilmelding mv.