Jødefejden i 1819

12. september 2019, kl. 19:00

Knapt havde jøderne med reskriptet i 1814 opnået nogenlunde ligeberettigelse i Danmark, før de blev udsat for pogrom: i september 1819 blev jøder, deres hjem og forretninger overfaldet med hærværk, plyndring og knubs. Hovedstaden var ”jødefejdens” centrum, men også i flere provinsbyer var der optøjer. Myndighederne blev taget på sengen.Hvad skete der, og hvorfor? Inspiration fra udlandet, sociale og politiske frustrationer eller nævernes identitetspolitik i skæringspunktet mellem oplysning og romantik?

Bent Blüdnikow, kendt kulturkommentator, udgiver i sept. 2019 en bog om ”jødefejden”. Han vil give et overblik over det jødefjendskab, der blussede op i Danmark for præcist 200 år siden, og sætte pogromen ind i det dansk-jødiske forholds ”lange linjer”. 

Therkel Stræde, der mest arbejder med Holocaust-studier, vil se på, hvad der skete i Odense og andre provinsbyer.

Af Bent Blüdnikow senest Jødefejden 1819 (Aarhus Universitetsforlag, udkommer sept. 2019) og artikler, bl.a. i Fortid og Nutid og Historie/Jyske Samlinger.

Af Therkel Stræde om perioden: The ’Jewish Feud’ in Denmark 1813 i Christhard Hoffmann, red.: The Exclusion of Jews in the Norwegian Constitution of 1814. Origins, Contexts, Consequences (Metropol, Berlin: 2016).

I forbindelse med mødet vil Bent Blüdnikows nye bog "Jødefejden 1819" være til salg til favørpris 75 kr. (normalpris 100 kr.). Der vil være mulighed for at få Bent Blüdnikow til at signere bogen. Der vil kunne betales kontant og via MobilePay, men ikke med betalingskort.